Chirurgie generală pediatrică

Malformatii congenitale abdominale

Reprezinta un capitol extrem de vast și interesant al chirurgiei pediatrice. Marea majoritate a acestor  malformații apar în perioada de nou-născut și sugar, dar sunt ai altele care se manifesta mai târziu în viata. Serviciul nostru are o experienta vasta in acest domeniu.

Avem o colaborare foarte buna cu serviciul de Neonatologie a SJU Bacau. In cazul in care, in perioada neonatala se diagnosticheaza o malformatie de acest tip, unul dintre medicii nostri chirurgi va consulta copilul pe sectia de Neonatologie. Dupa efectuarea consultului, a eventualelor investigatii suplimentare (ecografii, radiografii cu sau fara substanta de contrast, tomografie computerizata etc.) si stabilirea clara a diagnosticului de malformatie congenitala abdominala cu indicatie terapeutica chirurgicala, se pune problema efectuarii operatiei indicate. In serviciul nostru tratam chirurgical toti nou-nascutii cu greutate mai mare de 2500-2800 g, fara malformatii cardiace asociate si  care nu necesita ventilatie postoperatorie prelungita. De asemenea asiguram, de multe ori, tratamentul anumitor boli cu componenta chirurgicala (cum ar fi enterocolita ulcero-necrotica, pneumotoraxul, hernii strangulate etc.) in cadrul sectiei de Neonatologie

In cazul in care malformatia se manifesta mai tarziu, de obicei copilul este diagnosticat de catre medicul pediatru si trimis pentru consultatie catre serviciul nostru.

Complicații postoperatorii precoce / tardive

Din păcate, în chirurgie pot întotdeauna sa apară complicații postoperatorii, unele imediate, altele tardive. Aceste complicații pot fi minore sau majore.

  • Granulom de fir – este o reacție de corp străin a organismului ce încearcă sa excludă un material străin acestuia (de exemplu fir). Tratamentul este excizia acestuia și sutura.
  • Supurația plăgii operatorii – mai frecventa în operațiile clasice, reprezinta infecția plăgii. Tratamentul este antibiotic și chirurgical de evacuare a colecției.
  • Abcese intraabdominale, peritonite postoperatorii
  • Boli hematologice cu indicatie chirurgicala de splenectomie completa sau partiala.
  • Ocluzii postoperatorii precoce sau tardive

Laparoscopia

Reprezinta tehnica chirurgicala moderna, minim invaziva, în care intervențiile chirurgicale se efectuează prin intermediul unor incizii de 3-5-10 mm prin care se introduc în cavitatea peritoneala niște porturi (numite trocare). Prin intermediul acestor trocare se introduc o camera video (optic) și instrumente (foarfece, pense, etc.) ce permit efectuarea acelorași intervenții chirurgicale ca în chirurgia (clasica) deschisa.

Avantaje

  • Permite inspecția complete a cavității abdominale cu diagnosticarea unor eventuale afecțiuni / boli, care, poate nici nu au fost bănuite anterior operatiei.
  • Permite o recuperare postoperatorie mult mai rapida (nu exista incizii mari ale mușchilor)
  • Are un mare avantaj estetic
  • Scade, în cele mai multe cazuri, durerea postoperatorie
  • Poate fi oricând convertita la chirurgia clasica, deschisa
  • Poate aborda aproape întreaga gama a bolilor chirurgicale

Dezavantaje

  • Necesita o buna dotare cu aparatura (relativ scumpa), nu se poate face rabat de la calitatea instrumentarului și dotărilor
  • Necesita anestezie generala
  • Necesita o echipa chirurgicala bine antrenata cu bune competente profesionale în domeniu

Sectia noastra de Chirurgie si Ortopedie Pediatrica din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Bacau reprezinta una dintre primele sectii din tara in care a fost introdus tratamentul minim invaziv, laparoscopic, al afectiunilor chirurgicale pediatrice. Pana in acest moment (decembrie 2018) avem peste 2000 de interventii chirurgicale efectuate laparoscopic in sfera patologiei:

abdominale gastro-intestinale – apendicite acute, peritonite, ulcere gastrice, tumori pancreatice, diverticul Meckel, megacolon congenital, aderente peritoneale postoperatorii, malformatii digestive, tumori abdominale, hernii inghinale, splenectomie partiala sau completa pentru boli hematologice sau tumori etc.

urologice – hidronefroza prin stenoza de jonctiune pielo-ureterala, litiaza renala, ureterala, tumori renale, ureterale, reflux vezico-ureteral etc.

genitale – de tipul testicul necoborat congenital, agenezie testiculara, testicul flotant, tumori ovariene, malformatii ale organelor genitale interne la fete, pelvi-peritonite, aderente si tumori tubare, intersexualitate (de tipul testiculului feminizant – sdr. CAIS), torsiuni ovariene etc.

Blocul nostru operator este dotat cu o linie moderna completa de laparoscopie Karl Storz, cu aparatura video full HD, aparat de sigilare vasculara, cu 4 truse complete de instrumente de laparoscopie de 3 si 5 mm (instrumentele de 3 mm ca si opticul de 3 mm sunt in mod special necesare efectuarii de interventii chirurgicale laparoscopice la nou nascut, sugar si copilul mic).

De asemenea, pentru efectuarea acestor interventii chirurgicale este necesara o inalta competenta profesionala a intregului personal implicat. 4 dintre medicii nostri au atestat de competenta in laparoscopia pediatrica, iar asistentele medicale de la blocul operator au o vasta experienta in utilizarea aparaturii de top necesara acestor interventii. Experienta serviciului nostru a facut tema a multor comunicari medicale la Congrese nationale, europene si mondiale.

Puteți urmări intervențiile chirurgicale laparoscopice pentru diferite boli pe site-ul secției de chirurgie pediatrica a S.J.U. BACAU
Toate filmările postate aparțin acestei secții și sunt originale, fiind sub incidenta legii drepturilor de autor.