Secția de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică: Viitor

Deoarece prezentul nu poate fi decât o reflecție a trecutului și o imagine a viitorului, ne preocupăm extrem de mult de ceea ce însemna viitorul îngrijirii copiilor cu afecțiuni chirurgicale.

Viitor

(Data actualizării: mai, 2023)

Cele mai mari probleme ale spitalelor din România sunt legate de condițiile hoteliere și, pe de altă parte, de dotare și circuite medicale.

Adresându-se acestor probleme, începând din 2019, la inițiativa și cu finanțarea Consiliului Județean Bacău, Clădirea Spitalului de Pediatrie a intrat într-un program de consolidare și renovare completă, majoră. Deja Corpul A a fost renovat și, în acesta, vor funcționa Secțiile de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică, Secția Pediatrie și Secția de Recuperare Pediatrică. Condițiile hoteliere și de îngrijire a copiilor bolnavi vor fi deosebite, cu rezerve și saloane cu toalete, dușuri, ventilație centralizată, sisteme de alertare și control etc.

Lucrările  la Corpul B nu sunt finalizate dar planurile acestuia arată extrem de bine. În corpul B vor fi următoarele locații:

  1.  Blocul Operator Pediatrie cu 3 săli de operații proiectate și dotate la standarde europeene în ceea ce privește toate criteriile de acreditare (spații/ volume, circuite, ventilație cu filtre HEPA etc.) cu dotare modernă și adaptată chirurgiei minim invazive laparoscopice, endourologice, ortopedice, ORL și oftalmologie (microscopie), roboți de sterilizare, dulapuri inteligente de stocare materiale sterile etc.
  2.  Compartimentul de Anestezie și Terapie Intensivă Pediatrică – va avea un număr de 9 paturi de terapie intensivă pediatrică, la care se adaugă un salon de izolare, cu presiune negativă, cu 2 paturi pentru cazurile contagioase (pandemia din care tocmai am ieșit ne-a arătat necesitatea acestui salon – nu numai pentru COVID, dar și pentru rujeolă, varicelă, rotavirus etc). Dotarea Terapiei intensive Pediatrice din Bacău este și va fi cu adevărat la nivelul secolului XXI.
  3.  Spațiu Multifuncțional pe terasa corpului B va fi un spațiu în care vor exista loc de joacă și spațiu educațional pentru copii, sala de vizite, sala de kinetoterapie, sala de conferințe, biblioteca, grădini exterioare recreaționale pentru copii cu dizabilități.
  4.  Sterilizarea Pediatriei cu o dotare de ultima generație prin accesarea programului europeean  PNNR de infecții nozocomiale – sterilizare cu plasmă, mașini automate de spălare, presterilizare, dulapuri inteligente de stocare materiale sterile.

Pentru obținerea circuitelor speciale absolut necesare unui spital modern, atât în ceea înseamnă securitatea medicală și circuite pentru sterilizare, dar și în cea de incendii și evacuare, vor fi construite, exterior, un lift care va lega Blocul Operator de Terapia Intensivă precum și o scară exterioară de incendii, iar la interior 2 lifturi de conectare Bloc Operator cu Sterilizare (circuit steril și nesteril)

Suntem convinși că finalizarea cât mai rapidă a acestei investiții majore (se preconizează a fi terminată în anul 2024) va îmbunătăți enorm, pentru toată regiunea Moldovei, asistența medicală pediatrică în ceea ce înseamnă patologia chirurgicală, medicală și mai ales terapia intensivă pediatrică (menționăm că, în toată regiunea noastră, nu există decât la Spitalul Sfânta Maria de Copii din Iași o unitate de Terapie Intensivă Pediatrică). De asemenea, ne dorim extrem de mult ca, după extinderea majoră obținută după mutare, să putem aborda mai mult patologia oftalmologică pediatrică și, mai ales, cea stomatologică, a copiilor cu nevoi speciale (autism, sindrom Down, encefalopatie cronică, etc.) care ar necesita, pentru intervenții de orice fel, anestezie generală.