Secția de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică

Prezent

În cadrul SJU Bacău funcționează Secția de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică. În cadrul acestei secții care are 55 de paturi sunt tratați copii cu patologie chirurgicală, ortopedică și din sfera ORL. Sunt angajați 2 medici primari în specialitatea chirurgie și ortopedie pediatrică, 1 medic primar și 1 medic specialist în specialitatea chirurgie pediatrică,  un medic primar în specialitatea ortopedie pediatrică precum și 2 medici în specialitatea ORL. De asemenea în cadrul secției se asigura servicii de kinetoterapie pentru pacienții internați pre si post operator de către kinetoterapeut specializat.

Cifrele arată că, numai în cursul anului 2019, au fost internați și tratați în secția noastră 2086 de pacienți, cu peste 650 de operații laparoscopice și peste 300 de intervenții chirurgicale ortopedice efectuate minim invaziv. Numărul de operații în sfera ORL efectuate în cursul anului trecut a fost de 149, fiind reprezentate de adenoidectomii (operații de polipi), amigdalectomii, patologie traumatică ORL. În secția noastră tratăm o gama foarte largă de afecțiuni chirurgicale pediatrice, cazuri cu complexitate mare. Astfel indicele de complexitate medie a cazurilor rezolvate în secția noastră (ICM) a fost în 2018 de 1.3283 în timp ce media națională ICM a Secțiilor cu același profil cu al nostru, (inclusiv Clinici Universitare) a fost de 1.1499.

În cadrul secției sunt tratați și operați anual copii cu vârste cuprinse între 0-18 ani, cu patologie extrem de variată: malformații digestive ale nou-născuților și sugarilor (agenezie/atrezie anală, stenoza duodenală, stenoza hipertrofica de pilor), megacolon congenital, operații elective(hernie inghinală, testicul necoborat congenital, apendicită cronică), urologie pediatrică (hipospadias, hidronefroza, reflux vezico-ureteral, fimoză, etc. ).

Sunt operate laparoscopic un mare număr de cazuri (apendicită acută și cronică, hernie inghinală, testicul necoborât congenital, chist de cordon spermatic, varicocel, patologie ovariană, tumori abdominale, hidronefroză, etc). De asemenea sunt tratate un mare număr de urgențe abdominale, de la apendicite acute, peritonite, ocluzii intestinale la mari urgențe abdominale reprezentate în principal de patologia posttraumatică complexă.

Patologia ortopedică își găsește rezolvarea în cadrul secției noastre, începând cu malformații ortopedice congenitale (picior strâmb congenital, displazie de sold-luxație congenitală de sold) la patologia ortopedică asociată encefalopatiei cronice infantile și patologia traumatică atât de frecvența la vârstă copilăriei.

Una dintre caracteristicele importante ale secției noastre este axarea activității preponderent către chirurgia modernă minim invazivă, atât în chirurgia și urologia pediatrică (cu peste 70% dintre intervenții efectuate laparoscopic) cât și în ortopedia/traumatologia pediatrică (cu peste 60% dintre intervenții efectuate sub ecran radiologic). Avantajul major al secției este dat de existența unui Bloc Operator Pediatric cu 3 săli de operații dotate cu aparatură de ultima generație (care ne permite efectuarea acestor intervenții minim invazive) precum și a unui Compartiment ATI Pediatrie, de asemenea dotat corespunzător standardelor.

Copiii internați în Secția Chirurgie și Ortopedie Pediatrică și Compartimentul ORL Copii, beneficiază zilnic de programul “Terapie Prin Joc”, inițiativa a Organizației “Trust Orfelinat Ungureni”. Doamna Geanina Macovei, educator profesionist, desfășoară din Februarie 2011 activități educative și distractive cu copiii internați, fie la patul copiilor, fie în camera de joacă, făcându-i să uite pentru câteva ore de boala pentru care au fost internați.

Este important să menționăm că, începând din acest an – 2019 – Clădirea Spitalului de Pediatrie intră într-un program de renovare completă, majoră, ceea ce va însemna, în perioada de timp cât mai rapidă creșterea confortului hotelier pentru copii internați și părinții lor.

Domeniul de activitate al Sectiei a fost si este axat in special pe patologia acuta chirurgicala traumatica, infectioasa sau malformativa, urologie pediatrica, ortopedie pediatrica, chirurgia nou-nascutului. Un accent deosebit a fost pus, in ultimii ani, in dezvoltarea chirurgiei minim invazive, laparoscopice atat in domeniul chirurgical si urologic pediatric cat si in ortopedia-traumatologia pediatrica.

Dotari

 • 4 saloane pentru copii mari, a cate 6 paturi (2 saloane pentru fete și 2 saloane pentru băieți)
 • 3 saloane pentru copii mici, dotate cu pătuțuri pentru copii și paturi pentru mame)
 • 2 rezerve cu baie individuala
 • sala de joaca,dotata cu TV, ludotecă, canapea, bicicleta ergonomica, spalier pentru gimnastica medicala.
 • sală pansamente aseptice
 • sală pansamente septice
 • sală de gips
 • cabinet medic-șef
 • cabinet asistent șef
 • camera de gardă
 • recepție
 • baie fete
 • baie băieți
 • oficiu
 • monitoare functii vitale
 • ecograf performant de ultimă generație