Protocoale terapeutice

Declarație de intenție

În orice specialitate medicală sau chirurgicală existența unor protocoale terapeutice reprezintă un instrument extrem de puternic pentru standardizarea actului medical dar și o metodă extrem de eficientă de a evita acuzațiile de malpraxis. Numeroase specialități medicale și chirurgicale din România au publicat deja de mult timp protocoale terapeutice.

Din păcate, în chirurgia și ortopedia pediatrică, până în acest moment, nu au fost elaborate și acceptate de către toți chirurgii pediatri aceste norme terapeutice. Considerăm că elaborarea acestor protocoale ar permite:

  1. stabilirea unor conduite de diagnostic și terapeutice standardizate pentru fiecare patologie chirurgicală în parte, pentru fiecare nivel de competență și de dotare a secțiilor de chirurgie și ortopedie pediatrică din țară (începând cu ultima secție județeană sau municipală și terminând cu mai dotată clinică universitară). Existența acestor protocoale și mai ales respectarea lor ar permite creșterea uniformă a nivelului de îngrijire chirurgicală pediatrică și evitarea apariției cazurilor de malpraxis, din păcate din ce în ce mai frecvente.
  2. elaborarea unor registre naționale de boli din patologia chirurgicală pediatrică. Aceste registre ar permite apariția, pe termen mediu și lung, a unor Centre de Excelență în anumite patologii. Aceste centre, din păcate, nu există și nu sunt acceptate în acest moment la nivel național.
  3. colectarea unor date naționale privind nevoile de dotare și pregătire profesională a tuturor secțiilor. Există o discrepanța foarte mare în ceea ce privește nivelul de dotare materială a diferitelor servicii chirurgicale pediatrice din țară. Existența acestor informații ar permite, poate, elaborarea unor programe naționale de dotare materială a secțiilor de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică precum și de pregătire profesională continuă.
  4. creșterea influenței Societății Naționale de Chirurgie Pediatrică, organizație care ar putea deveni, cu adevărat, o portavoce a specialității noastre în raport cu celelalte specialități, cu Ministerul Sănătății, cu Colegiul Medicilor etc. În același timp, această societate s-ar putea transformă într-un instrument extrem de eficient pentru noi, chirurgii și ortopezii de copii, de coagulare și direcționare a energiilor în direcția practicării unei medicine europene de secol XXI în toată România.

Așa cum vedeți există, în opinia multora dintre noi, suficiente argumente (și sunt convins că nu au fost toate enunțate) care să ne îndemne să propunem elaborarea acestor protocoale terapeutice. De aceea în cadrul Congresului Național de Chirurgie Pediatrică Bacău 2019 vom aloca cel puțin 2 sesiuni pentru prezentarea și acceptarea acestor protocoale. Probabil că nu va există timpul necesar pentru mai mult de 8-10 protocoale terapeutice (vom aborda patologia cea mai frecvența), însă suntem siguri că ne va permite stabilirea unui cod civilizat și constructiv de elaborare a lor astfel încât, ulterior, printr-un efort colectiv să continuăm procesul.

Va punem la dispoziție, în cadrul Congresului, instrumentele necesare pentru a participa activ la elaborarea acestor protocoale. Vom realiza niște grupuri de lucru pentru fiecare patologie în parte, fiecare cu moderatorul sau. Aceste grupuri vor lucra împreună la elaborarea fiecărui protocol până în noiembrie 2019, după care protocoalele vor prezentate pentru discuții și aprobare tuturor participanților la Congres. Propunem că fiecare protocol să fie asimilat unei lucrări științifice cu moderatorul prim autor și toți cei care participa că autori.

Ne dorim o participare cât mai largă astfel încât să avem o idee foarte clară despre abordarea acestor boli chirurgicale în fiecare secție/clinică de chirurgie pediatrică din țară.

Va mulțumim anticipat pentru colaborarea dumneavoastră, în numele Societății Naționale de Chirurgie Pediatrică și a comitetului organizator al Congresului,

Prof. Dr. Sebastian Ionescu și  Dr. Mihai Galinescu