Pregătire preoperatorie copil

Internarea în spital, sau un simplu consult în policlinica pot fi stresante, sau chiar înspăimântătoare pentru un copil. De aceea pregătirea psihologica a acestui moment este de o foarte mare importanta.

Ce ii spunem copilului înainte de a merge la spital?

Vorbiți cu copilul Dvs. și spuneți-i cu onestitate motivul pentru care trebuie să meargă la spital. Dacă aveți un copil cu vârstă sub 6 ani, spuneți-i cam cu 2 zile înainte. Dacă are vârsta peste 6 ani, spuneți-i cu 1-2 săptămâni înainte de vizită la spital. Această îi va da timp să se pregătească, punându-va întrebări și vorbind cu Dvs despre lucrurile care îl preocupă. Folosiți cuvinte simple, pe care copilul le poate înțelege. Fiți atenți atunci când faceți glume cu copilul în legătură cu mersul la doctor( de ex. “Dacă nu mănânci tot o să mergem la doctor să-ți facă o injecție!”) întrucât acestea pot declanșa un stres inutil atunci când copilul trebuie să meargă la spital.

Idei și sfaturi practice

În funcție de vârsta copilului, jucați-vă cu el „de-a spitalul”, bandajând un ursuleț, ascultând inimioară păpușii preferate, luându-i temperatura sau dându-i ”medicamente”.

Fiți pregătiți să fiți întrebați de către copil de mai multe ori aceleași lucruri despre vizita la spital. De câte ori îi răspundeți, el „absoarbe” mai multe informații și primește reasigurări că totul va fi bine. Planificați împreună ce să luați în bagaj pentru internarea în  spital: alegeți o jucărie, ursuleț, sau păturică preferată, chiar dacă sunt vechi sau uzate.

Alegeți împreună pijamaua și articolele de toaletă pe care le veți lua, atât pentru copil cât și pentru Dvs., dacă intenționați să va internați împreună cu el, că însoțitor. Alegeți un joc sau mai multe pentru perioada internării. Alegeți câteva poze ale membrilor familiei și animăluțului preferat pe care să le includeți în bagaj. Reasigurați-l că veți sta cu el. In cazul în care nu doriți/nu puteți să vă internați ca însoțitor, asigurați-l că veți veni să-l vizitați!

Părintele internat are posibilitatea să stea cu copilul până ce acesta „adoarme” (are loc inducția anesteziei generale) și să stea cu el în salonul de trezire. Toți părinții au posibilitatea să-și viziteze copiii internați, atât în secția de chirurgie pediatrică, cât și în terapie intensivă, conform legislației în vigoare.

Nu uitați să aduceți documentele medicale relevante ale copilului, precum și medicația cronică pe care acesta o ia (dacă este cazul).

Pe parcursul internării

Aveți grija sa va alimentați și hidratați corect și sa va odihniți suficient, astfel încât sa fiți „în forma” pentru ca sa va puteți ajuta copilul. Țineți minte ca îngrijirea unui copil bolnav poate fi un eveniment obositor și înspăimântător pentru un părinte.

Părinții care doresc pot sa se interneze ca însoțitor, împreuna cu copiii lor, în saloane obișnuite sau în rezerve dotate cu baie proprie, TV prin cablu, etc.

Copiii internați pe secția de chirurgie și ortopedie pediatrica beneficiază de programul „terapie prin joc” în care un educator profesionist, Geanina Macovei se joaca cu copiii internați în spital, antrenându-i în activități recreative și educative. Acest program este o inițiativă a Asociației ”Trust Orfelinat Ungureni”, început în 1992 pentru copiii spitalizați și se bucura de un succes deosebit în rândul micuților pacienți!

Secția include o camera de joaca și unități mobile cu jucării.

La revenirea copilului acasă

Nu este neobișnuit că un copil care a fost internat sau operat să aibă un comportament modificat la revenirea acasă. Această însemnând că poate să caute mai multă atenție din partea părinților, să vrea să fie tot timpul împreună cu ei, să reînceapă să-și sugă degetul. Toate aceste modificări sunt normale. Continuați cu rutină zilnică a copilului, acordați-i timp, răbdare și înțelegere și va reveni curând la comportamentul de dinaintea operației/internării.

Frații și surorile copilului pot să aibă modificări de comportament, căutând mai mult să fie în centrul atenției și să fie mai atașați de părinți. Și pentru ei s-a petrecut o schimbare, astfel încât este necesar să le explicați ce se întâmplă și să-i implicați în ceea ce faceți.

Niciodată nu amenințați copilul cu revenirea la spital ca pedeapsa pentru un comportament care nu va place!