Constipația la copil

Reprezinta o problema relativ frecvent întâlnită care se definește ca absenta scaunelor mai mult de 2 zile, cu scaunele de consistenta tare, defecația fiind, de cele mai multe ori, dureroasa cu sangerare și având multiple implicații în sănătatea copilului.

Cauzele constipației pot fi:

funcționale – legate de cele mai multe ori de o alimentație incorecta. De exemplu, în perioada de sugar și copil mic administrarea unei cantități mari de lapte (în mod normal după 6-7 luni copilul poate primi maxim 600 ml lapte / zi)

anatomice-chirurgicale – In aceste cazuri de megacolon congenital sau maladie HIRSCHSPRUNG, exista un defect al plexurilor nervoase ale colonului sau rectului care, în mod normal permit împingerea bolului fecal către exterior, prin scaun.

Diagnosticul este stabilit prin consultarea copilului de catre medicul chirurg care trebuie sa obtina de la parinti toate datele de istoric medical al copilului (cand a avut primul scaun dupa nastere, cum a avut scaunele in perioada de sugar, copil mic, alimentatia, daca mai utilizeaza pampers sau nu, probleme psihologice sau familiale etc.). Toate aceste detalii de anamneza sunt extrem de importante pentru stabilirea unui diagnostic corect.

Apoi trebuie efectuat, de catre medic, tuseul rectal, care reprezinta o etapa foarte importanta in diagnosticul acestei boli.

In aceste cazuri este etapizat.

  • Se exclude o eventuala alimentație incorecta
  • Se practica investigații:
  • Irigografie (clisma baritata)
  • Biopsie colon / rect
  • Intervenții chirurgicale (sfincteromiotomii, operații DUHAMEL, SOAVE, etc)

* Informațiile prezentate sunt doar cu titlu informativ. Puteți afla foarte multe informații dacă accesați internetul, însă cel mai bine este sa discutați cu medicul curant al copilului dumneavoastră.