Boli hematologice cu indicatie chirurgicala de splenectomie completa sau partiala.

Unele boli hematologice, cum ar fi anemia hemolitica, pot necesita tratament chirurgical. Anemia hemolitica este o boala a sangelui in care forma celulelor rosii (eritrocitele sau hematiile) este diferita de cea normala (datorita unei modificari genetice) si astfel acestea sunt distruse mai repede decat poate maduva osoasa sa le produca. De cele mai multe ori aceasta distrugere a hematiilor, accelerata de anumiti factori, are loc in splina. Aceasta se mareste foarte mult si apare ceea ce numim splenomegalie.

Tratamentul acestor boli hematologice este realizat de catre medicii hematologi. In  cazul in care tratamentul medical nu mai este eficace sau devine insuficient si copilul face numeroase episoade de anemie acuta, care necesita multiple transfuzii sanguine atunci medicii hematologi  apeleaza la medicii chirurgi pentru a efectuarea splenectomiei.

Splenectomia se poate efectua clasic sau laparoscopic. In serviciul nostru putem efectua atat splenectomie clasica cat si laparoscopica. In principiu, standardul actual este de efectuare a splenectomiei laparoscopice desi, in anumite cazuri, deoarece splina este foarte mare splenectomia laparoscopica este foarte dificila si este necesara convertirea, adica operatia clasica.

* Informațiile prezentate sunt doar cu titlu informativ. Puteți afla foarte multe informații dacă accesați internetul, însă cel mai bine este sa discutați cu medicul curant al copilului dumneavoastră.