Eveniment important în tratamentul afecțiunilor urologice pediatrice a copiilor din județul Bacău și regiunea Moldovei

Recenta achiziție a Secției de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică a Spitalului Județean Bacău a unui aparat laser Holmium reprezintă un eveniment important în tratamentul afecțiunilor urologice pediatrice a copiilor din județul Bacău și regiunea Moldovei.

Aparatul laser și ureteroscopul digital flexilbil, ambele Storz, de ultimă generație, perfect adaptate patologiei urologice pediatrice (prin miniaturizare și versatilitate) în valoare de peste 100.000 de euro au fost primite, că sponsorizare pentru Secția noastră, din partea Companiei Dedeman. Această aparatură, care o completează pe cea existența (turn de laparoscopie, braț C de radiologie intervențională, masă chirurgicală adaptată, instrumentar de endourologie etc. cu o valoare de peste 350.000 euro) ne va permite extinderea extraordinară a capacității noastre de tratare a bolilor renale la copii.

În mod practic, cu ajutorul acestor instrumente vom putea efectua intervenții chirurgicale endourologice, adică care folosesc numai orificiile și căile naturale urinare, fără a mai fi nevoie de incizii deloc. Una dintre aceste intervenții este cea de extragere a calculilor renali sau ureterali, care la copii apar, în marea majoritate a cazurilor, că o consecință a unor malformații renale. Până în acest moment acești calculi trebuiau extrași laparoscopic sau prin chirurgie deschisă.

Avantajele utilizării laserului în endourologie sunt majore, cu beneficii enorme pentru pacienții pediatrici:

  • sunt extrem de puțin dureroase și permit o recuperare rapidă
  • evita complicațiile legate de incizii – cicatrici, infecții, hematoame etc.
  • scad riscul reapariției calculilor, mai ales dacă este tratată și malformatia renală
  • permit efectuarea de intervenții chirurgicale complexe, prin abord mixt minim invaziv endo-urologic și laparoscopic
  • oferă competitivitate și excelență Secției noastre și Spitalului în urologia pediatrică (suntem una dintre foarte puținele secții cu această dotare din țară – atât în domeniul de stat cât și privat)

Dezavantajele sunt legate de:

  • costurile mari pe care le presupune endourologia, atât aparatură inițială cât și consumabile
  • necesitatea unui echipe medicale cu antrenament și competență de înalt nivel în toate domeniile, începând de la medicii chirurgi (care necesită cursuri în străinătate), medicii anesteziști și personalul de terapie intensivă, personalul blocului operator, a secției, a sterilizării etc., precum și o cooperare extraordinară între acești oameni.

Am ajuns în acest moment să avem posibilitatea extraordinară de a trata acești copii la cele mai moderne și înalte standarde din lume, datorită ajutorului constant și generos din partea Companiei Dedeman, care este alături de noi de peste 10 ani, precum și a efortului și susținerii continue și necondiționate a conducerii Spitalului Județean Bacău de a ne sprijini logistic și financiar.