Metode moderne de tratament a litiazei urinare cu ajutorul tehnologiei LASER

În perioada 16-17 septembrie 2021 a avut loc cursul de nivel avansat “Urologie Endoscopică și Litiază Renală” în Centrul IRCAD al Universității din Strasbourg, Franța. La acest curs a participat Dr. Mihai Galinescu din echipa Spitalului Județean de Urgență Bacău – secția Chirurgie și Ortopedie Pediatrică.

Directorii cursului, renumiții urologi C. Saussine și O. Traxer, alături de experți din Italia, Spania și Franța, au reușit să facă o adevărată demonstrație de virtuozitate și profesionalism în ceea ce înseamnă endourologia și utilizarea laserului în acest domeniu.

Această tehnică chirurgicală, apărută de ceva timp, dar care a căpătat amploare în ultimii 10 ani datorită miniaturizării instrumentelor permite tratarea, fără nici un fel de incizie a bolilor litiazice renale, ureterale, a tumorilor, a anumitor malformații. Practic, se introduc prin conductele naturale ale corpului – uretră , vezica urinară, ureter – niște instrumente numite ureterocistocoape flexibile care pot ajunge până în rinichi, unde, cu ajutorul luminii polarizate – laserul – pot să distrugă și să elimine pietre.

Datorită acestei miniaturizări a instrumentelor, tehnica poate fi acum aplicată și în urologia pediatrică. Secția de chirurgie pediatrică a Spitalului Județean de Urgență Bacău are deja o experiență îndelungată în urologia pediatrică, începând cu tratamentul chirurgical al hipospadiasul, al anomaliilor de vezica urinară și, în special, în ceea înseamnă intervențiile laparoscopice în afecțiunile renale (hidronefroze, malformații, litiază, etc.).

Calitatea cursului și experiența căpătată prin intermediul demonstrațiilor practice – operații pe modele animale (porc) dar și și pe modele inanimate, alături de experiența anterioară în chirurgia minim invazivă au fost factori determinanți în hotărârea implementării și utilizării acestei metode moderne și în secția de chirurgie pediatrică a Spitalului Județean de Urgență Bacău.