Testiculul necoborat reprezinta cea mai frecventa patologie a dezvoltarii sexuale masculine. In aceasta boala testiculul nu se afla localizat in scrot (asa cum ar fi normal) si este situat fie pe traiectul canalului inghinal (cu localizare variabila – de la cea intraabdominala pana la baza scrotului), fie ectopic (in afara canalului inghinal). Exista ,de asemenea, situatii in care testiculul este absent sau hipotrofic. Testiculele care pot fi mobilizate in scrot dar ascensioneaza imediat se numesc testicule flotante.
In mod normal, in viata intrauterina testiculele se formeaza din creasta germinala in retroperitoneu, in apropirea rinichiului. Incepand din a 28-a saptamana de gestatie testiculele incep sa coboare catre scrot si ajung, in mod normal, in scrot in jurul a 40 saptamani de gestatie. Exista multe teorii in ceea ce priveste posibilele cauze ale necoborarii testiculelor in sacul scrotal insa, in mod cert, faptul ca testiculele stau ascensionate determina, in timp, deteriorarea acestora.
Sistematizat, testiculele care stau la o temperatura mai ridicata in pozitia lor inalta, sufera urmatoarele modificari patologice:
Se realizeaza in principal prin examinarea clinica a copilului. La aceasta examinare se poate constata:
Investigatia absolut necesara, imediat dupa examinarea clinica, este ecografia testiculara. Aceasta poate fi efectuata de catre medicul chirurg pediatru, daca are competentele necesare efectuarii acestei ecografii, sau de catre medicul imagist, ecografist. De preferat este, insa, sa poata fi efectuata de catre medicul chirurg care opereaza copilul deoarece ecografia ofera foarte multe informatii privind localizarea testiculului, dimensiunile si volumul lui, ecostructura etc. (date importante pentru decizia tipului de abord si a tehnicii chirurgicale). De asemenea efectuarea ecografiei de catre chirurg permite o buna monitorizare a evolutiei postoperatorii a testiculului operat.
De asemenea in cadrul diagnosticului, in anumite cazuri (de exemplu TNC bilateral cu hipogonadism, micropenis, obezitate etc.) este foarte important consultul endocrinologic. Medicul endocrinolog va consulta copilul, eventual va repeta ecografia testiculara si va indica analizele de laborator (testosteron, gonadotrofina corionica, FSH, estrogen, progesteron etc.), precum si analizele genetice necesare investigarii complete a copilului preoperator.
In cazurile dificile, in care testiculul/testiculele nu pot fi identificate ecografic (situatie destul de rara daca medicul ce efectueaza ecografia are experienta) este necesar efectuarea unui RMN inghinal, pelvin si abdominal. De asemenea laparoscopia exploratorie reprezinta una dintre cele mai bune metode de diagnostic, mai ales ca, in acelasi timp, permite tratamentul bolii.
Principalele scopuri ale tratamentului acestei afectiuni sunt:
Tratament Medical
Tratamentul medical, care consta in injectii hormonale cu gonadotrofina corionica (hCG) si hormon de eliberare a hormonului luteinizant (LHRH), a fost utilizat in Europa o lunga perioada de timp, in special in cazurile cu testicul flotant sau testicule necoborate relativ joase, situate la nivelul orificiului inghinal superficial.
Rezultatele pe termen lung nu au fost foarte bune, in sensul ca rata de succes, adica de coborare si mentinere a testiculelor in scrot a fost, in medie, de 15% (desi au fost studii care au aratat o rata de succes mai mare). In schimb ceea ce a determinat practic interzicerea tratamentului hormonal, cu anumite exceptii, a fost faptul ca fertilitatea (adica sansa de a face copii) a adultilor care au fost tratati hormonal pentru testicul necoborat in copilarie a scazut dramatic. Practic exista un consens al endocrinologilor in acest sens iar tratamentul hormonal poate fi indicat doar in cazuri speciale (pentru confirmarea ageneziei testiculare).
Tratament chirurgical
Au fost descrise mai multe posibilitati de tratament chirurgical al acestei afectiuni. Scopul tuturor acestor interventii, fie ca sunt realizate laparoscopic sau clasic, pe cale inghinala, scrotala, transabdominal sau mixta, este de a aduce si mentine testiculele in sacul scrotal astfel incat acestea, pe termen lung sa functioneze corect (din punct de vedere hormonal si al fertilitatii, adica a productiei de spematozoizi) si, in acelasi timp sa scada riscul de cancer testicular.
In ceea ce priveste cancerul testicular, chiar daca, in anumite cazuri, ramane un risc relativ mare de a face acest cancer ulterior in viata, faptul ca testiculul a fost coborat in scrot ajuta foarte mult la diagnosticarea precoce, si tratamentul precoce a unui eventual cancer (findca se poate palpa foarte usor testicul in scrot, spre deosebire de palparea dificila a testiculului intraabdominal).
Alegerea metodei de tratament este legata de tipul de TNC dar si de preferintele chirurgului, precum si de dotarea materiala a sectiei in care se opereaza copilul.
Autor Dr. Mihai Galinescu, medic primar chirurgie si ortopedie pediatrica