Reprezinta inflamația seroasei care căptușește și delimitează cavitatea peritoneala (peritoneu), precum și a organelor conținute de acest peritoneu. In mod normal cavitatea peritoneala este o zona sterila care, însă, în anumite condiții patologice, se poate inflama. Peritonita care apare poate fi, în funcție de cauza care o determina, infecțioasă sau sterila (mecanica sau chimica).
La copii, de cele mai multe ori peritonita este consecința unei perforații apendiculare și poate fi localizata sau generalizata
O dată stabilit diagnosticul pacientul trebuie foarte bine reechilibrat (deoarece în marea majoritate a cazurilor prezintă dezechilibra majore datorate atât infecției cat și deshidratării, mai ales dacă are o vârstă mica). Copilul va trebui consultat si evaluat de către medicul anestezist în vederea tratamentului de reechilibrare si a interventiei chirurgicale care este necesara în marea majoritate a cazurilor.
Tratamentul chirurgical poate fi efectuat clasic sau laparoscopic (în funcție de preferințele și abilitățile chirurgului precum și a dotării serviciului în care se operează pacientul). Uneori, în cazurile foarte grave, depășite, intervenția chirurgicala nu poate fi efectuata laparoscopic si sunt necesare incizii largi cu operație clasica. Totuși, in cele mai multe cazuri este posibil tratamentul chirurgical laparoscopic.
Postoperator copilul necesita tratament special (antibiotic, de reechilibrare) în secția de Terapie Intensiva Pediatrica pentru câteva zile după care va continua tratamentul pe secția de chirurgie pediatrica pana la recuperarea cvasi-completa și externare.