Reprezinta exteriorizarea continua sau intermitenta a unui organ sau a unei părți a unui organ intra-abdominal printr-o zona de minima rezistenta a peretelui cavității abdominale. În cazul în care acest organ revine spontan, de la sine, înapoi în cavitatea abdominala spunem ca hernia este reductibila. Daca hernia nu se reduce atunci spunem despre ea ca este strangulata și exista riscul ca organul herniat (de exemplu intestin subțire) sa nu mai fie vascularizat corect și sa se necrozeze (în cazul intestinului subțire sa perforeze și sa determine peritonita generalizata). Exista foarte multe tipuri de hernii (directe/indirecte, inghinale/ombilicale/diafragmatice/lombare/femurale etc.) însă la copil, atât la fetite cat și la băieți, cele mai frecvente sunt:
Hernia ombilicala, apare de obicei imediat după nașterea copilului și consta într-un orificiu lărgit ombilical prin care hernieaza intermitent o ansa intestinala. Aceasta însă se reduce (adică reintra în cavitatea abdominala) foarte ușor iar complicațiile (de tipul ștrangulării) apar foarte rar, aproape niciodată.
Herniile inghinale congenitale, sau herniile inghinale indirecte sunt tipul de hernie în care canalul prin care coboară testiculele din cavitatea abdominala în scrot în timpul vieții intrauterine a copilului, nu se închide, sau se redeschide la o anumita vârstă. Prin acest canal se exteriorizeaza din cavitatea peritoneala fie lichid (care exista în mod normal intre anse), si atunci vorbim despre un hidrocel, fie se exteriorizează un organ intraabdominal care poate fi intestin, ovar, epiploon etc.
Hernia ombilicala:
De cele mai multe ori, în peste 95% din cazuri aceasta se vindeca spontan pana la vârsta de 3-4 ani, marea majoritate a cazurilor pana într-un an. Din acest motiv nu trebuie aplicat nici un tratament, chiar, mai mult aplicarea de ,,bănuț” sau leucoplast poate duce la apariția complicațiilor.
Daca nu se vindeca spontan, în jurul vârstei de 3 ani se va opera. Se practica o mica incizie ascunsa în buric și se suturează defectul musculo-aponevrotic. Evoluția este rapid favorabila cu recuperare completa în câteva zile.
Hernii inghinale:
Daca herniile apar la o vârstă foarte mica (pot apărea chiar imediat după naștere), și nu sunt complicate (adică strangulate sau incarcerate) se prefera tratamentul conservator deoarece în 75-90 % din cazuri herniile se vindeca spontan si, in acelasi timp, se evita o anestezie generala la varsta mica (pana intr-un an), anestezie care este cu riscuri mult mai mari decat la copii cu varsta mai mare.
Daca copilul are varsta mai mare de un an, sau daca herniile se complica (apar strangulari repetate), daca sunt foarte mari, dureroase etc., atunci au indicatie chirurgicala. Operatiile se efectueaza sub anestezie generala si pot efectuate clasic sau laparoscopic, ambele cu rezultate foarte bune.
Alegerea tipului de interventie este realizat de catre chgirurgul pediatru in functie de abilitatile sale chirurgicale si de dotarea serviciului in care lucreaza. In ultimii ani, in intreaga lume, tratamentul laparoscopic a castigat din ce in ce mai mult teren in fata celui chirurgical clasic, mai ales dacă exista suspiciunea unei afecțiuni bilaterale (ceea ce se intampla in 10-15% din cazuri). In serviciul nostru se aplica ambele posibilitati terapeutice, cu preferarea din ce in ce mai mult a tratamentului laparoscopic care are anumite avantaje certe.