Hemangioame

Hemangioamele infantile sunt formatiuni tumorale vasculare benigne ce au, de obicei, o evolutie clinica favorabila. Ele sunt cele mai frecvente tumori benigne care apar la copil si, de obicei, dupa o crestere relativ rapida in primele luni de viata au tendinta de involutie (diminuare in dimensiuni) catre varsta de un an.

Clinic: hemangioamele pot fi evidente clinic inca de la nastere sau, de cele mai multe ori, sa evolueze rapid dintr-o mica leziune aproape invizibila la nastere. Localizarea hemangioamelor poate fi:

  • cutanata cu localizare
    • – cap si gat (50-55% din cazuri)
    • – trunchi (25%)
    • – extremitati (15%)
  • extracutanata (cca 10-15% din cazuri) cu localizare in tractul gastro-intestinal, ficat, pancreas, splina, renal, vezical, cerebral etc.


Exista un numar destul de mare de cazuri in care o asociere a hemangioamelor cutanate cu cele cele extracutanate (in special cele hepatice).

Diagnosticul este practic clinic in cazul hemangioamelor cutanate insa, atat in cazul lor cat si a celor extracutanate, sunt necesare investigatii imagistice suplimentare de tipul ecografie (de parti moi, abdominala, renala, cerebrala etc.), RMN, tomografie computerizata, angiografie, etc.

Trebuie sa fie individualizat pentru fiecare caz in parte si, pentru acest lucru este necesar consultul de catre un chirurg pediatru cu experienta in ceea ce inseamna evolutia hemangioamelor, mai ales in cazul celor cu localizare dificila (facial cu toate localizarile, degete, perineal, hepatic etc.). In ciuda tuturor eforturilor si studiilor efectuate pana in acest moment, nu exista un tratament general valabilpentru toate hemangioamele si, de aceea, tratamentul trebuie sa fie strict individualizat pentru fiecare copil in parte iar controlul evolutiei in cazurile dificile, cu risc sa fie realizat de catre o echipa de medici multidisciplinara (pediatru, cardiolog pediatru, chirurg pediatru, ortoped pediatru, chirurg palstician, ecografist, kinetoterapeut etc.)

  • marea majoritate a cazurilor necesita doar supraveghere deoarece evolutia este catre rezolutie spontana in primele 12 luni de viata. Aceasta supraveghere trebuie sa fie insa atenta si obiectiva. Acest lucru se poate obtine prin masurarea formatiunilor la 3 saptamani si inregistrarea in scris a dimensiunilor acestora precum si fotografierea periodica. De asemenea hemangioamele ar trebui masurate si evaluate ecografic periodic. Ecografia prezinta marele avantaj al masurarii precise dar ofera si posibilitatea evaluarii extinderii in profunzime a leziunii
  • in unele cazuri, in special in hemangioamele extremitatilor, un tratament foarte eficient este cel compresiv, realizat cu fasa elastica. Logica acestui tratament este aceea ca odata cu compresia se evacueaza o parte din sangele intratumoral si este accelerata maturarea celulelor hemagiomatoase.
  • tratamentul medical este realizat prin administrarea de propranolol (sub controlul strict al medicului cardiolog pediatru, datorita posibilelor efecte adverse). Alta medicatie posibila este administrarea de corticosteroizi, atat intralezional cat si oral, sistemic (din pacate cu multiple reactii adverse).
  • tratamentul cu laser este indicat in anumite tipuri de hemangioame plane cutanate si este, de obicei efectuat de catre dermatolog
  • tratamentul chirurgical este uneori complex, dificil deoarece, dupa excizie este necesara acoperirea defectului rezultat cu lambouri locale sau de la distanta, pentru a minimaliza cat mai mult sechelele functionale si estetice.

Fetita, 1an si 6 luni, hemangiom cavernos regiunea mamara/pectorala dreapta. Initial tratament cu propranolol insa cu evolutie nefavorabila si necesita excizia chirurgicala cu reconstructia pectorala mamara cu pastrarea glandei mamare.

* Informațiile prezentate sunt doar cu titlu informativ. Puteți afla foarte multe informații dacă accesați internetul, însă cel mai bine este sa discutați cu medicul curant al copilului dumneavoastră.