Hemangioamele infantile sunt formatiuni tumorale vasculare benigne ce au, de obicei, o evolutie clinica favorabila. Ele sunt cele mai frecvente tumori benigne care apar la copil si, de obicei, dupa o crestere relativ rapida in primele luni de viata au tendinta de involutie (diminuare in dimensiuni) catre varsta de un an.
Clinic: hemangioamele pot fi evidente clinic inca de la nastere sau, de cele mai multe ori, sa evolueze rapid dintr-o mica leziune aproape invizibila la nastere. Localizarea hemangioamelor poate fi:
Exista un numar destul de mare de cazuri in care o asociere a hemangioamelor cutanate cu cele cele extracutanate (in special cele hepatice).
Diagnosticul este practic clinic in cazul hemangioamelor cutanate insa, atat in cazul lor cat si a celor extracutanate, sunt necesare investigatii imagistice suplimentare de tipul ecografie (de parti moi, abdominala, renala, cerebrala etc.), RMN, tomografie computerizata, angiografie, etc.
Trebuie sa fie individualizat pentru fiecare caz in parte si, pentru acest lucru este necesar consultul de catre un chirurg pediatru cu experienta in ceea ce inseamna evolutia hemangioamelor, mai ales in cazul celor cu localizare dificila (facial cu toate localizarile, degete, perineal, hepatic etc.). In ciuda tuturor eforturilor si studiilor efectuate pana in acest moment, nu exista un tratament general valabilpentru toate hemangioamele si, de aceea, tratamentul trebuie sa fie strict individualizat pentru fiecare copil in parte iar controlul evolutiei in cazurile dificile, cu risc sa fie realizat de catre o echipa de medici multidisciplinara (pediatru, cardiolog pediatru, chirurg pediatru, ortoped pediatru, chirurg palstician, ecografist, kinetoterapeut etc.)
Fetita, 1an si 6 luni, hemangiom cavernos regiunea mamara/pectorala dreapta. Initial tratament cu propranolol insa cu evolutie nefavorabila si necesita excizia chirurgicala cu reconstructia pectorala mamara cu pastrarea glandei mamare.