Congresul Național de Chirurgie Pediatrică din Bacău, La Final
Punct final în Congresul Național de Chirurgie Pediatrică – ediția a X-a, eveniment găzduit timp de 4 zile în Bacău, în perioada 13-16 noiembrie 2019. Manifestarea, organizată de Fundația Comunitară Bacău, cu sprijinul Spitalului Județean de Urgență, a Colegiului Medicilor, a autorităților locale, dar și a unor firme private din Bacău, a reunit medici chirurgi și ortopezi pediatri din toată țara, dar și din străinătate, care au participat la diferite activități comune: prezentări de lucrări științifice, mese rotunde, demonstrații de caz, discuții în plen, dezbateri.
Președintele Comitetului de organizare al Congresului a fost Dr. Mihai Galinescu, medic primar chirurgie și ortopedie pediatrică, șef Secție Chirurgie și Ortopedie Pediatrică SJU Bacău, care ne-a oferit la final și concluziile.
• Acum, că s-a terminat Congresul Național de Chirurgie Pediatrică cu Secțiune de Ortopedie pediatrică și Simpozionul satelit pentru asistenții medicali, organizat pentru prima oară în Bacău, ce ne puteți spune?
– Pot să spun că organizarea acestui Congres a fost un efort deosebit de mare pentru noi, deoarece nu aveam experiență în tot ce înseamnă desfașurarea unui eveniment de o asemenea anvergură. Însă am reușit să canalizăm energiile unor oameni deosebiți în același scop și, iată, am izbutit! Am organizat un eveniment de 4 zile la care au fost prezenți peste 250 de oameni, din țară și din străinătate, au fost organizate 3 cursuri (de laparoscopie, de ortopedie pediatrică, de buză de iepure/ gură de lup), au fost peste 150 de lucrări științifice prezentate, a fost o expoziție medicală cu peste 10 firme prezente, o expoziție de mere cu degustare (nu știu dacă se știe, dar Bacăul este unul dintre cei mai mari producători de mere din Europa), o expoziție a doi artiști plastici din Bacău (Dragoș Burlacu și Marius Crăiță-Mândră), două cine festive și lista poate continua.
• Cu cine ați reușit să realizați toate aceste lucruri?
– Cu băcăuani adevărați, implicați și dornici de a aduce orașul, măcar pentru o perioadă scurtă de timp, în prim planul breslei medicale românești implicate în tratamentul copiilor cu afecțiuni chirurgicale și ortopedice. Partea logistică a fost coordonată de Fundația Comunitară Bacău, partea de comunicare și web-design de ISSCO, partea materială a fost asigurată din taxele de înscriere ale participanților și din sponsorizări, locația a fost asigurată de Primăria Bacău, iar resursele umane au venit practic de peste tot, voluntarii fiind colegi din Spitalul Județean, de la Fundația Comunitară etc.
Citiți articolul complet pe site-ul Deșteptarea:
https://www.desteptarea.ro/congresul-national-de-chirurgie-pediatrica-din-bacau-la-final